40 x 6 kuvaa = 240 kuvaa

40 x 6 sanaa = 240 sanaa kuva

Mikä on tavoite? Kuinka monta sanaa valmistavan vuoden aikana voi oppia? Kuinka monta sanaa päivässä/tunnissa voi oppia?

Suomalaisen nuoren sanavarasto voi olla noin 70 000 sanaa, jos hän harrastaa lukemista. Vastaavasti sellaisen nuoren, joka ei harrasta lukemista, sanavarasto voi olla noin 15 000 sanaa. Tässäpä riittää ajattelemista!

Valmistavan alussa on tärkeää, että opettaja puhuu ja lukee paljon ääneen. Sanoittaa toimintaa. Oppilas kuulee tällöin puheen kokonaisuutta eli intonaatiota, artikulaatiota, painotuksia ja rytmiä (prosodia). Kuvallisen materiaalin yhdistäminen mahdollistaa vähitellen sanojen hahmottamisen ja oppimisenkin. Vauvahan oppii näin äidinkieltään.

Valmistavassa ei odoteta kuitenkaan, että kuunteleminen voisi kestää puoli vuotta tai jopa yli vuoden. Sanojen toistaminen aloitetaan välittömästi. Yleensä ensimmäiseksi nimetään luokan esineitä. Mikä tämä on? Kirjoitus- ja lukutaidon kehittyessä sanojen oppimista tuetaan myös näillä keinoilla – varsinkin kirjoittaminen on tärkeää koulussa. Monipuolinen sanojen käsittely ja kertaus onkin opintojen äiti!

Sanojen luokitteleminen auttaa myös muistamisessa. Hedelmiä ja marjoja voi luokitella ryhmiinsä tai voi niitä luokitella myös koon tai tykkäämisen perusteella. Muistipelit ovat myös monen opettajan suosikkeja tunneilla. Keskusteleminen, oppilaan ilmausten laajentaminen/tarkentaminen ja esineiden esitteleminen auttavat myös. Ajattelutaitoja voi kehittää ensin kuvailemalla esimerkiksi kirjaa, sitten esittelemällä erilaisia esimerkkejä ja lopuksi kertomalla käyttötarkoituksista. Kirjojen lukeminen (aluksi kuvakirjojen) ääneen parille, ääneen luokalle, itsekseen ääneen ja jopa ihan äänettömästi nautiskellen auttavat saavuttamaan mahdollisimman laajan sanavaraston valmistavan vuoden loppuun mennessä. Jos lukuinto suomeksi herää, kehitys jatkuu hyvin.

240 sanaa voisi oppia ensimmäisen neljänneksen aikana. Jos jatkaisi samaa tahtia valmistavan vuoden aikana oppisi noin tuhat sanaa. On hyvä muistaa, että on myös niitä, joille sanojen oppiminen on vaikeaa. On myös niitä, joiden sanojen oppimista voi vain ihailla. Kannattaisiko itse opetella kiinaa tai arabiaa…

Tästä pääset Papunetin sivuille latailemaan. Kuvat voit myös joko suurentaa tai pienentää mielesi ja käyttötarkoituksesi mukaan. HUOM: Olen saanut palautetta, että asiattomia yhteyksiä on avautunut linkkiin mentäessä. Jollekin on luvattu palkkio ja joku on joutunut pornosivuille. Yksi oli klikannut palkintosivun pois ja sitten päässyt Papunetin sivuille. En siis suosittele muita sivuja kuin tätä Papunetin linkkkiä, jonka tein. Varoitan ehdottomasti muista. Jos pelkäät, voit googlata Papunetin ja kuvatyökalun ja sitten tehdä sinne omia sanastoja. Onnea työhön!

https://kuvatyokalu.papunet.net/#/muokkaa/580143/3a7a944df31dd5787d7e167e9456103c/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s