Olen kehittänyt Onni ja Anna Opin suomea kirjan erityisesti ala-asteen valmistavan luokille 3 – 6. Nyt kirjasta on julkaistu toinen painos. Se on tiivistetty ja laajasti muunneltu versio. Pienensin esimerkiksi fonttia ja mahdutin mukaan näin hieman enemmän tehtäviä. Lisäksi uutena on sanasto kirjan takaosassa, johon voi kirjoittaa käännökset sanoista. Poistin myös monta kappaletta ja mukautin niistä osia muihin kappaleisiin. Näin kirjan kanssa ei tule kiire, vaan voidaan keskittyä kuhunkin asiaan ihan rauhassa. Tämä myös helpotti sanastoa. Kirjan myötä tutustutaan kyllä noin tuhanteen sanaan, mutta on hyvä keskittyä hallitsemaan opittua sanastoa. Karkeasti ajatellen jokaista kappaletta voisi käsitellä kahden päivän verran. Näin tulee toistoa luonnollisesti ja aika auttaa samalla muistin kanssa. Kirjan yhdeksän osiota voisi myös määritellä karkeasti aina yhden kuukauden työmääräksi.
Alussa tutustumme kuhunkin kappaleeseen yhdessä. Kun oppilaat jo tuntevat työtavan hyvin, siirrymme siihen, että oppilaat kääntävät ja lukevat tekstin jo kotona. Sitten keskustelemme tekstistä ja käännöksistä seuraavana päivänä. Opettelemme myös kappaleen uudet asiat. Otamme usein kappaleen uudestaan läksyksi esimerkiksi tehtävien, lisätehtävien, sanastotehtävien, kopioinnin, korjauksen, ulkoa opettelun ja/tai muunnelman myötä. Näin kappaletta käsitellään kolmena päivänä. Ja sanotaanhan niinkin, että kertaus on opintojen äiti. On siis vain hyödyllistä, jos luokassa palataan asioihin uudestaan uusien oppilaiden ja oman lukemisen myötä.
Tutustu Books on Demand: https://www.bod.fi/kirjakauppa/catalogsearch/result/?q=Onni+ja+Anna+Opin+suomea

Onni ja Anna -TUKI ilmestyy kakkosversiona heinäkuussa 20223 💙 Amazonin kautta.
Kannattaa myös updatata 🌷🥀🍀 , jos sinulla jo on tämä e-kirja.
Tässä esimerkki siitä, miten kirjat toimivat. Oppilaan sivu on vasemmalla ja opettajan sivu oikealla. Oppilaan sivu ja tukisivu ovat samanumeroiset. Tukisivulla vastausehdotukset ovat punaiset. Sinisellä korostetaan puheharjoituksia. Mukana on myös väritysehdotuksia, joiden kautta kieltä tuodaan esille. Puheharjoituskuvia on myös tukisivuilla. Esimerkiksi oppilas voisi kertoa: “Tämä on lippu. Se on sinivalkoinen. Se ei ole mustavalkoinen. Mikä tämä on? Se on puu. Puu on vihreä.” Kuvasta voidaan ensin kirjoittaa, kertoa parille ja sitten vielä työstää yhdessä. Meillä oppilaat tulevat eteen kertomaan vapaasti, jolloin myös omaksumista voidaan seurata ja samalla motivoida. Joskus oppilas myös toimii mielellään opettajana ja kyselee esimerkiksi numeroiden väreistä. Tukisivun alareunassa on pienemmällä fontilla ehdotuksia asian työstämiseen ja muistuksia asioista, joihin opettaja voisi kiinnittää huomiota.

Toinenkin sivupari:

Äänteet ja kirjoittaminen löytyvät kirjan takaosasta. Näin oppilaiden osaaminen voidaan huomioda lukemisen ja kirjoittamisen suhteen yksilöllisemmin. Asian harjoitteleminen tulee aloittaa mielellään jo ensimmäisenä päivänä. Se, että osaa lukea suomea, voimaannuttaa ja kasvattaa itsetuntoa. Myös lukutaitoisten osalta äänteiden harjoitteleminen suomeksi on tärkeää.

Tukikirjassa on myös liitteitä. Siellä on ehdotuksia alkukartoitukseen, kuuntelu- ja lisäpuheharjoituksia ja muuta opetustyötä tukevaa materiaalia.

Tästä pääset tutustumaan TUKI-kirjaan: https://www.amazon.com/Onni-Anna-TUKI-suomea-Finnish-ebook/dp/B09Z9RLWQK/ref=sr_1_1?crid=2HVYRVR7ZOH1P&keywords=TUKI-+Onni+ja+Anna+Opin+suomea&qid=1658567964&sprefix=tuki-+onni+ja+anna+opin+suomea%2Caps%2C174&sr=8-1
Tästä pääset tutustumaan itse oppikirjaan: https://www.bod.fi/kirjakauppa/catalogsearch/result/?q=Onni+ja+Anna+Opin+suomea